Een stabiele en snelle internetverbinding is voor bedrijven essentieel. Je kunt het je als ondernemer niet permitteren dat de hele boel plat ligt doordat het internet hapert. En mocht er eens iets gebeuren, dan wil je uiteraard dat je provider de problemen zo snel mogelijk weer oplost. Daarom is het niet verstandig om te kiezen voor een doorsnee internetaansluiting zoals die door consumenten gebruikt wordt. Je hebt dan meestal niet de hoge servicegraad die je als ondernemer nodig hebt. Maar dan nog zijn er verschillende opties beschikbaar. De beoogde toepassing binnen je bedrijf bepaalt in grote mate welke connectie het meest geschikt is.
Glasvezel wordt de nieuwe standaard
Veel bedrijven maken nu nog gebruik van een DSL- of kabelverbinding voor hun internetaansluiting. Dat wil zeggen dat het signaal ofwel via de traditionele telefoonlijn loopt, ofwel via de coaxkabel die voorheen uitsluitend voor televisieontvangst gebruik werd. Dit zijn prima oplossingen voor bedrijven die niet zo heel erg veel doen met hun internetaansluiting. Heb je alleen internet om te kunnen e-mailen en je eigen website bij te houden? Dan kun je met zo’n abonnement prima uit de voeten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je alsnog zult moeten overschakelen naar een snellere optie wanneer je in de toekomst intensiever gebruik wilt gaan maken van het internet. Die snellere optie is zakelijk glasvezel met een bandbreedte van 1 Gbps. Dit is de snelheid die momenteel al veel door ondernemers gebruikt wordt, maar verwacht wordt dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om nog hogere snelheden via het glasvezelnetwerk te behalen.
Je eigen bedrijfsnetwerk
Voor bedrijven die werken vanuit meerdere vestigingen, is een internetverbinding van hoge kwaliteit doorgaans onmisbaar. Je wilt immers met alle vestigingen goed kunnen communiceren en wellicht samen aan projecten kunnen werken. Eigenlijk mag er geen verschil merkbaar zijn tussen de verbinding met de collega die naast je zit en de collega die aan de andere kant van het land – of zelfs aan de andere kant van de wereld – zit. Voor dergelijke toepassingen is een WAN (Wide Area Network) de juiste oplossing. Met een WAN creëer je als onderneming je eigen bedrijfsnetwerk in de vorm van een clouddienst waarmee alle afdeling van het bedrijf verbonden zijn. In je eigen beveiligde netwerkomgeving werk je samen met elkaar en vanuit dat netwerk is één gezamenlijke toegang tot het internet.