Afvallen is iets dat niet eenvoudig is. Het kan daarom zo zijn dat het niet lukt om af te vallen. Welke oorzaken spelen er een rol als afvallen niet lukt? Daar gaat dit artikel over. Zo kun je de kans vergroten dat het wel lukt en weet je direct waar de gevaren zitten.

Je valt af zonder dat je dit in de gaten hebt

Een aantal weken geleden ben je gestart met sporten. Je bent er enthousiast mee begonnen en verwacht dat het de goede kant op gaat. Vervolgens ga je naar de weegschaal en zie je dat er niets veranderd is. Toch is er wel iets veranderd, namelijk de samenstelling van jouw lichaam. In de eerste weken kan het gemakkelijk zo zijn dat er een aantal kilo bij of af gaat, ook kan het zo zijn dat er op de weegschaal niets verandert. Jouw lichaam heeft de tijd nodig om te veranderen en reserves af te bouwen. Ook kan er sprake zijn van een disbalans qua hormoonhuishouding. Zo kan het voorkomen dat je vocht vasthoudt, waardoor je geen gewicht verliest, terwijl er vetreserves verloren worden. Ook kan het zo zijn dat er spiermassa is bijgekomen. Dit zie je terug op de weegschaal. Trek dus zeker geen conclusies en start met het meten van jouw vetpercentage. Zo kun je direct vaststellen of je vet verloren bent en focus je op vetreserves in plaats van lichaamsgewicht zoals een weegschaal dat doet.

Hormoonhuishouding is aan het veranderen

Door medicatie kan het zo zijn dat jouw hormoonbalans aan het veranderen is. Daardoor kan het lastig zijn om af te vallen. Je kunt denken aan allerlei soorten medicatie waarbij dit het geval is, bijvoorbeeld een anticonceptiepil. De beïnvloeding van hormonen die te maken hebben met lichaamsgewicht en jouw vetmassa kunnen een rol spelen. Insuline is een belangrijk hormoon dat te maken heeft met het opslaan van vet. Insuline kan het opslaan van vet bevorderen en het afbreken van vet remmen. Door insuline te verlagen op basis van een verbeterd voedingspatroon, is het mogelijk om een gezonder lichaamsgewicht te behalen. Andere hormonen die te maken hebben met jouw lichaamsgewicht, zijn ghreline en cortisol. Ghreline is het hormoon dat een seintje geeft wanneer je honger hebt.

Studies laten zien dat er bij mensen met overgewicht, grotere hoeveelheden ghreline zijn. Waardoor er honger blijft. Hierdoor krijgen jouw hersens niet de juiste signalen door en blijf je honger houden. Cortisol is een hormoon dat te maken heeft met stress. Cortisol is belangrijk om te kunnen overleven. Door een verhoogd cortisolgehalte kan het lastig zijn om gewicht te verliezen, want door stress kan het zo zijn dat jouw lichaam meer reserves opbouwt. Naast de genoemde hormonen, zijn er nog veel meer hormonen die een rol spelen bij gewichtsverlies. Belangrijk is om de verschillende soorten te leren kennen, zo kun je invloed uitoefenen op welke gevoelens je hebt. Op HappyHealthy.nl is hier meer over te lezen.