Heb je ooit gekeken naar succesvolle merken en je afgevraagd hoe ze erin geslaagd zijn om zo’n sterke positie in de markt te veroveren? Het bouwen van een sterk merk is geen toevalstreffer. Merk positionering vereist een doordachte strategie en consistente inspanningen. Of je nu een nieuw bedrijf start of je bestaande merk wilt versterken, hier zijn de 10 beste tips om een sterk merk neer te zetten.

1. Merk positionering: fix de basis

Voordat je begint met het opbouwen van je merk, is het cruciaal om je doelgroep grondig te begrijpen. Wat zijn hun behoeften, wensen en problemen? Hoe kun je waarde toevoegen aan hun leven? Door deze vragen te beantwoorden, kun je je merk afstemmen op de specifieke behoeften van je doelgroep.

Een sterke merkidentiteit omvat meer dan alleen een logo en kleurenschema. Het omvat ook de kernwaarden, missie en visie van je merk. Definieer wat je merk uniek maakt en hoe je wilt dat het door anderen wordt waargenomen. Zorg ervoor dat de logo- en beeldmerkuitingen overal hetzelfde zijn. Zo herkent de klant de producten. Onbewust geeft het aan de klant het signaal dat je betrouwbaar bent. Dit komt door de consistentie.

Consistentie is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen bij je doelgroep. Zorg ervoor dat de kwaliteit van je producten of diensten altijd hoog is, ongeacht het kanaal of de locatie.

2. Creëer een gedenkwaardig logo en slogan

Je logo is vaak het eerste dat mensen associëren met je merk. Het moet eenvoudig, herkenbaar en gedenkwaardig zijn. Een pakkende slogan kan ook helpen om je merk in het geheugen van mensen te verankeren.

3. Je verhaal uiten: over de vorm én de inhoud

Mensen houden van verhalen en doen zaken met mensen. Vertel het verhaal achter je merk – hoe het is ontstaan, welke uitdagingen je hebt overwonnen en wat je drijft om je doelgroep van dienst te zijn. Kortom: vertel over wat jou drijft in jouw bedrijf.

Sociale media worden door bijna elk bedrijf ingezet. Ze zijn krachtige platforms om je merk te promoten en met je doelgroep in contact te komen. Kies wel de juiste kanalen waar je doelgroep actief is en deel relevante content die waarde biedt. Alleen hoe doe je dat dan? Lees de volgende tips:

  • Sterke merken bouwen sterke relaties op met hun klanten. Luister naar feedback, reageer op vragen en bouw een gemeenschap rondom je merk.
  • Geef de unieke eigenschappen en voordelen van je product eerlijk weer. Laat klanten zien wat je product anders maakt dan de rest en waarom het de moeite waard is om te overwegen. Door transparantie over de sterke punten van je product op te bouwen, kunnen klanten authentiek enthousiast worden.
  • Laat tevreden klanten aan het woord komen door middel van getuigenissen en reviews. Dit sociale bewijs kan potentiële klanten geruststellen en hen enthousiast maken om het product te proberen.
  • Of het nu gaat om je website, sociale media, verpakking of klantenservice, zorg ervoor dat je merkconsistentie behoudt in alle interacties met je doelgroep. Dit gaat niet alleen over het beeldmerk en je logo, maar ook over het verhaal dat je te vertellen hebt.
merk positionering sterk merk

Lees ook 5x waarom je moet investeren in een telefoon met goede smartphonecamera

4. Waarde bieden

Een sterk merk biedt altijd waarde aan zijn klanten. Dit kan educatieve content, oplossingen voor problemen of exclusieve voordelen zijn. In plaats van kunstmatige schaarste te creëren met zinnen als ‘alleen vandaag voor … euro.’, richt je je op het leveren van echte waarde aan je klanten. Zorg ervoor dat je product of dienst echt voldoet aan de behoeften en wensen van je klanten. Communiceer duidelijk hoe je product hun leven beter kan maken, problemen kan oplossen of hen kan helpen hun doelen te bereiken.

5. Blijf relevant

De markt verandert voortdurend, en je merk moet ook evolueren om relevant te blijven. Blijf op de hoogte van nieuwe trends, luister naar feedback en wees bereid om aanpassingen te maken, zonder te verliezen waar je bedrijf voor staat.

Neuromarketing

Ontdek bijvoorbeeld de mogelijkheden van neuromarketing. Neuromarketing heeft aangetoond dat mensen beslissingen nemen op basis van emoties en vervolgens rationaliseren met feiten. Door emotionele connecties met je merk te creëren, kun je een diepere en blijvende indruk achterlaten. Dit kan door het gebruik van verhalen, visuele elementen en geluiden die positieve emoties oproepen en resoneren met de waarden van je merk.

Neuromarketing onderzoekt de triggers die het menselijk brein stimuleren. Deze triggers kunnen variëren van geur en geluid tot aanraking en smaak. Door unieke en positieve sensorische ervaringen te koppelen aan je merk, kun je de merkbeleving versterken en onderscheidend maken van concurrenten.  Het gebruik van opvallende kleuren, afbeeldingen en ontwerpelementen kan bijvoorbeeld helpen om je merk visueel te onderscheiden en een sterke herkenbaarheid te creëren.

Het brein verwerkt informatie het beste wanneer het wordt gepresenteerd in een eenvoudig en gestructureerd formaat. Door te kiezen voor minimalistisch ontwerp en heldere communicatie, maak je het gemakkelijker voor je doelgroep om de kernboodschap van je merk te begrijpen en te onthouden.

Mensen zijn geneigd om zich te laten beïnvloeden door wat anderen doen. Neuromarketing benadrukt het belang van sociale bewijskracht. Door getuigenissen, gebruikersbeoordelingen en andere vormen van sociale validatie te gebruiken, kun je het vertrouwen in je merk vergroten en de geloofwaardigheid versterken.

Verhalen hebben een krachtige impact op het brein, omdat ze emoties en empathie oproepen. Door neuromarketingtechnieken toe te passen op je verhalen, kun je de betrokkenheid vergroten en een blijvende indruk achterlaten bij je doelgroep.

Het brein verwerkt informatie beter wanneer het als persoonlijk relevant wordt beschouwd. Pas je merkboodschap aan zodat deze aansluit bij de individuele behoeften, wensen en problemen van je doelgroep. Dit verhoogt de kans op een sterkere emotionele band.

6. Heb geduld met merk positionering

Merk positionering vereist toewijding, consistentie en een diepgaand begrip van je doelgroep. Het kan jaren duren voor je met een merk de gewenste positie bereikt. Begin gewoon met minimaal een jaar lang drie keer per week met het verhaal van je merk naar buiten toe te vertellen: Dus drie keer via social media. En ook op andere plekken offline en op je website kun je consistent dit blijven doen voor een jaar. Het enige dat echt nodig is: dat je verhaal vanuit je hart komt. Mensen voelen het.

Voor niets is er de ‘nieuwe stijl’ marketing: in plaats van het uitgaan van schaarste als een tactiek om klanten aan te trekken, is het mogelijk om een eerlijke en ethische benadering te volgen om klanten oprecht enthousiast te maken voor je product. Deze benadering is gebaseerd op het bieden van waarde, transparantie en het opbouwen van vertrouwen.

bekijk ookZittend werk? Kies dan een goede ergonomische bureaustoel!