Kinderen leren de eerste levensjaren ontzettend veel. Ze doorlopen daarbij allemaal hun eigen leercurve, op allerlei verschillende gebieden. Waar het ene kind bijvoorbeeld al vroeg praat, is het anderen kind motorisch al vroeger goed ontwikkeld. Nog zo’n ontwikkeling die ieder kind op zijn of haar eigen leeftijd doorloopt is zindelijkheid, zowel overdag als ’s nachts. Heb je het idee dat je kind hierin later is dan leeftijdsgenoten, dan kan dat jou (en je kind zelf) onzeker maken. Plast jouw kind bijvoorbeeld nog wel eens in bed? Hieronder vind je handige tips als het gaat om maatregelen en hulpmiddelen zoals een plasalarm.
Tips om bedplassen tegen te gaan zonder hulpmiddelen
Kinderen zelf kunnen behoorlijk onzeker worden door bedplassen. Dit kan ertoe leiden dat ze bijvoorbeeld niet uit logeren durven. Daarbij houdt je als ouder waarschijnlijk ook van een ongestoorde nachtrust, in plaats van in het holst van de nacht weer je kind en het bed van hem of haar te moeten verschonen.
Wil je je kind helpen te stoppen met bedplassen? Dan kun je diverse stappen ondernemen. Zet bijvoorbeeld ’s avonds voordat je zelf gaat slapen nog even je kind een keer op het toilet. Of maak je kind hier ’s nachts een of zelfs meerdere keren voor wakker. Ook kun je je kind motiveren door hem of haar na een droge nacht te belonen met een mooie sticker bijvoorbeeld. Een ding is belangrijk: trek je kind niet uit gemakzucht toch maar weer een luier aan. Door de goede absorptie zijn ze zo comfortabel, dat het je kind niet aanmoedigt zelf op tijd naar het toilet te gaan.
Zo effectief is een plasalarm
Werken deze maatregelen allemaal niet? Dan is de kans groot dat je met een plasalarm wel je kind van het bedplassen af kunt helpen. Een plasalarm bestaat uit een speciaal onderbroekje met een vochtsensor. Zodra deze ook maar het kleinste beetje vocht detecteert, wordt er een signaaltje gestuurd naar een ontvanger. Bijvoorbeeld naar een knuffel die een alarmpje geeft zodat je kind wakker wordt. Of naar de app op de telefoon van een van de ouders. Wist je dat er plaswekkerbroekjes zijn die binnen twee maanden meer dan negentig procent van de kinderen die ze gebruiken helpen te stoppen met bedplassen?
Goed om te weten: een plasalarm wordt door sommige zorgverzekeraars (deels) vergoed binnen bepaalde aanvullende pakketten.
Positief en vriendelijk blijven
Het is belangrijk je te beseffen dat kinderen zowel mentaal als fysiek klaar moeten zijn voor zindelijkheid. Tot en met vijf jaar hoef je je zeker geen zorgen te maken als je kind nog eens in bed plast. Plast je kind van zes jaar nog meerdere keren per week in bed? Of is je kind al zeven jaar of ouder en gebeurt dat nog meerdere keren per maand? Dan is het goed om samen hieraan te gaan werken. Onthoud in ieder geval dat – hoe moeilijk dit ook kan zijn – je positief en vriendelijk blijft. Je kind doet het immers niet expres, en straf of boosheid werkt vaak alleen maar contraproductief!