Een kleine hoeveelheid stress hebben is helemaal niet zo slecht, het zorgt er namelijk voor dat je goed oplet en snel kunt reageren. Hierbij gaat je ademhaling en hartslag sneller, ook stijgt je bloeddruk. Vaak krijgen mensen dit gevoel vlak voordat er iets belangrijks gaat gebeuren, bijvoorbeeld voor dat je gaat vliegen, een presentatie moet geven of omdat je een examen hebt. Nadat het voorbij is zal de spanning ook direct weg zijn.
Signalen dat je veel stress hebt zijn: dat je snel en vaak moe bent, gemakkelijk boos bent en huilt, niet goed meer kunt ontspannen, net als dat je ’s avonds niet gemakkelijk inslaap valt, ook denk je veel over – kleine – problemen na waardoor je niet meer kunt genieten. Mocht je veel van deze signalen herkennen, dan is de kans aanwezig dat je veel stress hebt. Deze hoeveelheid is slecht en ongezond voor je.
Beweging
Dit zal ervoor zorgen dat je gedachten even naar iets heel anders gaat. Denk bijvoorbeeld aan een teamsport, hiermee zul je tijdens het sporten je goed vermaken, maar naderhand kun je ook met bijvoorbeeld je vrienden nog andere leuke dingen gaan doen. Naast dat het ontzettend gezond is, zorgt het er ook voor dat je buiten de deur bent. Een stap die voor mensen met veel stress best lastig kan zijn. Overigens hoef je niet perse te sporten, je kunt ook een wandeling gaan maken in het bos!
Yoga
Een evenwicht vinden tussen lichaam en geest. Dat is waar yoga om draait. Het zal ervoor zorgen dat je alle tijd hebt om je gedachtes te legen en tot rust te komen. Iets wat voor sommige lastig is tijdens het slapen, doordat ze veel doen piekeren. Yoga helpt daardoor ook na een slechte nachtrust voor een goede start van de dag. Daarnaast is het ook gezond voor je fysieke gesteldheid.
Mediteren
Zet alles om je heen even op pauze. Gebruik de meditatie als een pauzeknop. Haal alle stemmetjes, gedachtes en prikkels uit je hoofd en kom tot rust tijdens het mediteren. Focus op je ademhaling en vind de rust in jezelf. Zoek zonder veel na te denken wat je leuk vindt en blijf daar aan denken. Dit hoef je geen uur per dag te doen, drie minuutjes is ook al voldoende. Zolang het maar prettig voelt. Wil je mediteren leren, kijk dan eens in de app-store. Veel apps zullen je goed op weg helpen.
Schrijven
Van je af schrijven, veel mensen adviseren het. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk op een rijtje zetten wat je nou écht dwars zit. In je hoofd kan het een hele boel lijken, maar als alle probleempjes op een rij staan, dan zul je waarschijnlijk denken ‘maak ik me hier echt druk om?’ en ga daarna bij jezelf na of je het nú kunt oplossen. Zo ja, wat kun je er tegen doen? En zo nee, laat het dan los. Als het iets is waar je niets aan kunt doen, heeft erover nadenken ook geen zin. Mocht het je daarbij alsnog dwars blijven zitten. Schrijf dát gevoel dan op. Hierop kun je later ook reflecteren. Krijg je datzelfde gevoel een week later alweer, dan kun je precies zien hoe je daar toen op gereageerd hebt!
Vertellen en Luisteren
Over je gevoelens praten met mensen kan ervoor zorgen dat je tot nieuwe inzichten komt. Leg het stressgeval bijvoorbeeld neer bij je partner, of vader en moeder. Alles namelijk ophopen in jezelf gaat niet zorgen voor een oplossing. Je zult waarschijnlijk in een tunnelvisie raken. Terwijl je partner juist kijkt naar oplossingen. Vertel daarom precies wat je voelt, en waarom je het voelt. En luister daarna goed naar wat je er tegen kunt doen. Zeer waarschijnlijk zul je er daarna met z’n tweeën voor zorgen dat het gevoel niet meer terugkomt.
Slapen
Er even een nachtje over slapen. Dat is wat voor veel mensen zal helpen. Op het moment dat je namelijk een drukke dag achter de rug hebt, die misschien niet precies verloopt zoals je zelf gehoopt had dan kan dat leiden tot een ophoping in de avond, waarbij alle emoties even los komen. En dat is helemaal niet erg, we zijn namelijk allemaal mensen van vlees en bloed. Laat die emoties even zijn gang gaan en probeer daarna zoveel mogelijk leuke dingen te doen in de avond. Probeer niet met de emoties in bed te stappen. Mocht je de volgende ochtend wakker worden, zul je merken dat je alle problemen van gisteren een stuk minder groot zijn dat ze leken.
Mindfulness
Tijdens deze training zul je leren hoe je je eigen gevoelens en denkprocessen moet observeren. Hierdoor zul je meer afstand kunnen creëren van de gedachtes, en waardoor je ook minder meegesleurd wordt door alles wat op een dag aan je voorbijkomt. Je krijgt meer innerlijke rust en je leeft minder in de gedachtes en gevoelens.
Niets doen
Heb je een hele drukke periode achter je rug? Dan is het belangrijk om niet direct in dezelfde versnelling door te gaan. Geef jezelf de rust die je nodig hebt, anders zul je namelijk niet fatsoenlijk de stress kunnen verminderen. Ga bijvoorbeeld op zaterdag hélemaal niets doen. Rol je bed uit en plof op de bank, ga de hele dag lekker televisie kijken en bestel het avondeten. Dit klinkt heel onnuttig, maar het werkt ontzettend goed om je batterij op te laten. Geniet er daarom ook van!
Knuffelen
Het knuffelhormoon, beter bekend als oxytocine zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen krijgt. Het maakt je vrolijk en het vermindert je angstgevoelens en stress. Pak daarom je vriend(in) stevig vast en geef een dikke knuffel. Naast dat het goed voor jou helpt, zal degene die je knuffelt ook een verlagend stress niveau krijgen!
Lees ook: Top 10 meest gezonde producten