Veel mensen kijken er niet snel van op als ze een piepje in hun oren horen of snel overbelast raken als ze zich bevinden in een luide omgeving. Een audicien bij Van Boxtel Hoorwinkels zal misschien wel heel iets anders hiervoor zeggen, want dit kunnen bijvoorbeeld symptomen zijn dat je aan gehoorverlies lijdt. Herken je jezelf in dit voorbeeld of ben je nog niet helemaal ervan overtuigd dat je een gehoor check moet doen? Wij geven nog meer redenen waarom mensen een audicien bezoeken in dit blog.
1: mensen in jouw omgeving merken het op
In eerste instantie komt het vaak voor dat andere mensen om je heen merken dat je hen minder goed hoort. Vrienden, familie, een partner of zelfs vreemden merken bijvoorbeeld op dat je vaak in de herhaling valt. Telkens vraag je of ze zichzelf nog eens kunnen herhalen, omdat je het niet goed verstaan hebt. Op den duur kan dit door conflicten leiden tussen beide partijen, want beide kanten vinden het vervelend en lastig dat er geen heldere communicatie ontstaat.
In het begin lijken het natuurlijk meer op grapjes, maar na een lange tijd kan het natuurlijk oncomfortabel zijn als het elke keer voorkomt (en dan ook met verschillende mensen). Het beste is dan om gelijk actie te ondernemen door een bezoekje te brengen aan de audicien.
2: je raakt zelf bewust van enkele symptomen
Gehoorverlies is niet zwart-op-wit. Er zijn namelijk verschillende soorten gehoorverlies. Perceptief gehoorverlies, geleidingsverlies, gemengd gehoorverlies … al deze vormen hebben verschillende oorzaken en ook verschillende symptomen. Bij perceptief gehoorverlies kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een erfelijke ziekte en dan zul je dus zelf merken na loop van de tijd. Sommige vormen van gehoorverlies kunnen ook veroorzaakt raken door trauma, stress, medische oorzaken of door gewoontes. Voorbeelden hiervan zijn regelmatig onbeschermd festivals en concerten bezoeken of langdurig muziek luisteren met een koptelefoon of oortjes.
3: een check uit pure zelfbescherming en nieuwsgierigheid
Wat ook vaak voorkomt is dat mensen nog niet zozeer zware symptomen merken, maar dat ze er toch bang voor zijn dat ze minder goed horen. Als je bijvoorbeeld weet dat een vorm van gehoorverlies in de familie zit en dus erfelijk is, dan wil je toch wel eens kijken of het allemaal nog wel goed zit met je oorgang. Het kan dan zeker geen kwaad om een intakegesprek te plannen met een audicien. Een audicien kun je dan vaak vrijblijvend advies geven en zo je doorverwijzen naar gehoorspecialisten. Misschien wordt dan wel als advies gegeven om een gehoorapparaat te kopen. Klik hier om meer te lezen over gehoorapparaten.
4: het wordt geadviseerd vanuit de huisarts
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onlangs de huisarts bezocht hebt voor een bepaalde klacht en dat hij of zij iets heeft opgemerkt op het gebied van gehoorverlies. Veel mensen die bij de audicien terechtkomen, zijn ook vaak doorverwezen door de huisarts. Als de huisarts dit dus adviseert, dan is het zeker verstandig om een bezoekje te brengen aan audicien. Vaak zijn dit soort gesprekken ook vrijblijvend. Het kan zeker geen kwaad, dus waarom zou je dit advies ook dan niet opvolgen?